Arte decorative

Ceramica
Icoana
Tapiserie

Caricatura

Expozitii

Monumente

Din Galati

Arta digitala

Animatia digitala

Arta Populara

Romaneasca

Transmisii video

Live
Videoclip
Acasa arrow Din Galati arrow Bustul lui Lascar Catargiu
Bustul lui Lascar Catargiu
Scris de Corneliu STOICA   
miercuri, 17 decembrie 2008
Bustul lui Lascar Catargiu
Lascar Catargiu - detaliu
      Constituind elementul terminal al monumentului Unirii Principatelor ( piesa de bază de fapt a acestuia), realizat de sculptorul florentin Raffaelo Romanelli, inaugurat, aşa cum menţionează istoricul Paul Păltănea, în jurul datei de 14 iulie 1928, în spaţiul din faţa Grădinii Publice, bustul lui Lascăr Catargiu a fost coborât de pe soclu în 1948 din dispoziţia autorităţilor comuniste şi depozitat  mult mai târziu în curtea Muzeului de Artă.

Abia după zece ani de la Revoluţia din decembrie 1989, actul reparator al unei nedreptăţi faţă de memoria unui bărbat care în timpul vieţii sale a adus multiple servicii Galaţiului, a venit din partea rectorului Universităţii „Dunărea de Jos”, dl. ing. dr. Emil Constantin. În faţa Facultăţii de Mecanică, clădirea nouă, bustul lui Lascăr Catargiu a fost montat pe un soclu înalt de peste 3 m. şi dezvelit şi sfinţit în ziua de 4 octombrie 1999.
        Originar din Iaşi, unde s-a născut la 1 noiembrie 1823, ca fiu al lui Ştefan Catargiu şi al Bălaşei Sturdza, Lascăr Catargiu a fost elev al vestitei Academii Mihăilene, iar învăţătura dobândită şi mediul în care a trăit şi s-a format l-au determinat să îmbrăţişeze ideile Partidei Naţionale din Moldova. Căsătorindu-se în 1852 cu Eufrosina, fiica lui Ion Ventura, devine proprietarul moşiilor Golăşei şi Pitoroaia, aflate în apropierea oraşului Tg. Bujor, primite de soţia sa ca zestre de la părinţi. Domnitorul Grigore Al. Ghica îl numeşte în 1853 pârcălab al ţinutului Covurlui, funcţie care-i dă posibilitatea să rezolve multe probleme ale Galaţiului, printre care materializarea unor proiecte de dezvoltare a portului, înfiinţarea unei companii de navigaţie. Este în mai multe rânduri deputatul gălăţenilor în Colegiul I, susţine construirea liniei ferate Galaţi-Bârlad, se împotriveşte desfiinţării  la 1 aprilie 1883 a regimului de porto-franco ce-l avea Galaţiul. Se numără printre ctitorii bisericii din satul Golăşei, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, sfinţită în 1896. În acelaşi an, noul sat înfiinţat pe teritoriul comunei Braniştea (Schela de astăzi) îi ia numele său, Lascăr Catargiu. Moare în anul 1899, la 30 martie. Este înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.
        Gestul gălăţenilor de la 1928, ca şi al acestora din 1999, este de recunoaştere a meritelor unui om care s-a implicat în problemele urbei, de cinstire şi preţuire a unui „exemplu de devotament politic” (Paul Păltănea), bustul său, reinstalat pe soclu, sporind zestrea unui patrimoniu ce se cere cunoscut şi păstrat cu sfinţenie. Lascăr Catargiu, aşa cum l-a conceput Raffaelo Romanelli, este un bărbat în floarea vârstei, viguros, elegant, cu o privire energică, hotărâtă. La gât poartă papion, are mâinile încrucişate la piept, iar în dreapta ţine un sul de hârtie, desfăşurat la capătul din partea de sus ca un evantai. Mantaua îi cade de pe umeri pe spate, alcătuind un drapaj modelat în stil clasic, foarte frecvent în lucrările portretistice ale sculptorilor vremii. Este un bust monumental armonios ca proporţii, cu contururi ferme, realizat în spiritul statuarei academice şi oficiale din acel timp.
Comments
Comentariu nou Cautare
+/-
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Ultima actualizare ( marşi, 23 decembrie 2008 )
 
< Precedent   Urmator >
Site intretinut de Liviu-Adrian SANDU
Domenii .ro si Gazduire site Smarty Web Director