Arte decorative

Ceramica
Icoana
Tapiserie

Caricatura

Expozitii

Monumente

Din Galati

Arta digitala

Animatia digitala

Arta Populara

Romaneasca

Transmisii video

Live
Videoclip
Acasa arrow Din Galati arrow Monumentul inchinat lui Ion C. Bratianu
Monumentul inchinat lui Ion C. Bratianu
Scris de Corneliu STOICA   
duminică, 03 august 2008
STATUIA LUI ION C. BRATIANU
I. C. Bratianu
I. C. Bratianu
       Piaţa de la Faleza Dunării, spaţiu cu care începe strada Domnească, este dominată de impozantul monument ridicat în memoria marelui patriot Ion C. Brătianu, revoluţionar de la 1848, secretar al guvernului Provizoriu din Bucureşti, apoi, din 1857, deputat în Divanul ad-hoc al Ţării Româneşti, iar mai târziu, ministru în mai multe rânduri şi prim-ministru în timpul Războiului de Independenţă de la 1877 - 1878 şi al proclamării Regatului de la 1881.

        Iniţial, monumentul a fost înălţat în 1926 în Piaţa „Sfinţii Apostoli” (azi, cam pe lângă Liceul de Marină) din iniţiativa unui comitet, avându-l în frunte pe fostul ministru al Industriei şi Comerţului, preşedinte al Camerei deputaţilor şi senator de Covurlui, avocatul Mihail G. Orleanu. În timpul celui de-al doilea război mondial, statuia, operă în bronz a sculptorului Oscar Spaethe, a fost avariată, iar în 1947 regimul comunist venit la putere a dat-o jos de pe soclu. A fost adăpostită un timp în grajdul Primăriei, iar mai apoi în curtea Muzeului de Artă Vizuală.
        Înfăptuind un act reparator faţă de memoria lui Ion C. Brătianu, Primăria Municipiului Galaţi a luat, în 1992, iniţiativa reinstalării statuii în piaţa de pe Faleză. Soclul, asemănător cu cel din 1926, a fost construit de o echipă de la Regia Autonomă de Drumuri şi Spaţii Verzi Galaţi (director, dl. Constantin Nedea), condusă de Nicolae Malamatidis, maistru specializat în zidărie, ornamentaţii şi lucrări din marmură, format la şcoala unor antreprenori italieni existenţi la Galaţi în perioada „de aur” de dinainte de război ( Pepi, Rocco, Ştefan Ramiris ). Tot această echipă a restaurat şi statuia ( a fost reconstituit degetul arătător al mâinii drepte, au fost astupate găurile provocate de gloanţe).
         Sfinţirea monumentului s-a făcut în ziua de 5 noiembrie 1992, slujba de pomenire fiind săvârşită de P. S. dr. Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos şi un sobor format din preoţi şi elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei”.
         Alături de oficialităţile locale, la solemnitate au participat dl. Radu Câmpeanu, pe atunci preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membri ai familiei Brătianu, oameni de cultură şi artă, elevi şi studenţi.
         Monumentul de astăzi, care este împrejmuit cu un grilaj din fier, îl reconstituie pe cel din 1926 din Piaţa „Sfinţii Apostoli”. Pe soclu se află următoarele inscripşii: în   faţă - „Galaţi, Marelui român Ion C. Brătianu”; în spate -  „Ion C. Brătianu, 28 iunie 1821 - 4 mai 1891”; lateral stânga (pe partea dinspre Biserica Precista) - „Libertatea Dunării este o condiţie esenţială pentru propăşirea economică a ţării - 16 noiembrie 1882”); lateral dreapta (pe partea dinspre Palatul Navigaţiei) - „Are să se facă un regim care să asigure libertatea Dunării, de unde începe să fie navigabilă, până la Mare - 28 mai 1882”).
      Statuia, înaltă de 3,5 m., turnată la Fabrica „V. V. Răşcanu” din Bucureşti, îl înfăţişează pe marele patriot român într-o ţinută energică, demnă, cu mâna stângă în buzunarul hainei, cu privirea cătând departe în zare, iar cu mâna dreaptă arătând parcă spre Basarabia şi Gurile Dunării, cu un gest ce constituie un îndemn către generaţiile viitoare: „Păstraţi-le şi Păziţi-le!”
       Amplasat într-un loc cum nu se poate mai nimerit, unde gălăţenii sunt foarte prezenţi, mai ales seara şi în zilele de sărbătoare, monumentul l-a adus din nou pe Ion C. Brătianu pe malul stâng al Dunării, omul ale cărui fapte au rămas peste veacuri mărturii nepieritoare ale înaltului său patriotism şi ale credinţei sale într-un viitor luminos al poporului român.
_________________________

       OSCAR SPAETHE (n. 1875, Bucureşti - m. 1944, Bucureşti)  a studiat la Academia de Arte Frumoase din Capitală, apoi la Berlin şi la München. A expus îndeosebi la expoziţiile Societăţii „Tinerimea Artistică”, al cărei membru fondator a fost. A desfăşurat o activitate artistică variată, executând, în spiritul sculpturii academice şi neoclasice, numeroase lucrări, în majoritate portrete, unele pline de autenticitate în intuirea psihologiei personajelor, cum sunt cele ale lui I. L. Caragiale sau Ştefan Luchian. A mai realizat: monumentul lui Mihai Viteazul de la Călugăreni,  bustul lui Mihai Eminescu de la Dumbrăveni, bustul Dr. C. Istrate (Parcul Libertăţii, Bucureşti), bustul monumental Donici (Şoseaua panduri, Bucureşti), portretul Elena Pherekide (Gradina Cişmigiu, Bucureşti), Bustul Dr. Alexandru carnabel (Galaţi), bustul dr. aristide serfioti (Galaţi), bustul Nicolae Filipescu (Focşani), Monumentul Independenţei (Focşani), bustul Monumental Alexandru Vlahă (Râmnicu-Sărat), nustul monumental Gheorghe Bariţiu (Sibiu), monumentul funerar General Livescu (Cimitirul Bellu, Bucureşti) etc.

Comments
Comentariu nou Cautare
+/-
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Ultima actualizare ( miercuri, 17 decembrie 2008 )
 
< Precedent   Urmator >
Site intretinut de Liviu-Adrian SANDU
Domenii .ro si Gazduire site Smarty Web Director